Νέα - Ανακοινώσεις

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κατά την συνεδρίαση του Νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου, που προέκυψε από την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση  της  20/3/2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακτινολογικής Εταιρείας συνεστήθη ως ακολούθως:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:                          Αθανάσιος Σ. Δημητριάδης
Αντιπρόεδρος:                    Ιππολύτη Οικονόμου
Γενικός Γραμματέας:          Γεώργιος Γιαταγάνας
Ταμίας:                              Αναστάσιος Λευκόπουλος
Ειδικός Γραμματέας:         Δημήτριος Ραφαηλίδης
Μέλη:                                Παναγιώτης Νικολόπουλος
Ιωάννης Σώης

Αναπληρωματικά                Γεώργιος Σέβας
μέλη:                                   Απόστολος Τσικές

 

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέλη:                                   Ευάγγελος Δεστάνης
Δήμητρα Παναγιωτοπούλου
Σωτήριος Τσέγας

 

Με εκτίμηση
Δ. Ραφαηλίδης
Ειδικός Γραμματέας ΑΕΒΕ

 

Εκλογές ΑΕΒΕ 2018

Καλούνται όλα τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της ΑΕΒΕ, σύμφωνα με το Νέο μας καταστατικό,  σε Τακτική Εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Η συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας ώρα 9.00 την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στο Porto Palace Hotel Θεσσαλονίκης.

Θα γίνει απολογισμός των πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, Οικονομικός Απολογισμός, Ανάγνωση Έκθεσης Εξελεκτικής Επιτροπής, Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και στη συνέχεια αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Υποψηφιότητες για το Νέο ΔΣ μπορούν να υποβάλλουν μέχρι την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 όλοι οι ειδικοί ακτινολόγοι (μέλη της εταιρείας) που μέχρι την ημερομηνία εκείνη θα είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να στείλουν την δήλωση υποψηφιότητά τους με e-mail στη διεύθυνση dimitras279@gmail.com ή φαξ στο 2310 269572.

Τα μέλη της εταιρείας έχουν δικαίωμα ψήφου για το ΔΣ εφόσον είναι οικονομικά τακτοποιημένοι.

Όλοι οι ειδικευόμενοι Ακτινοδιαγνωστικής - μέλη της ΑΕΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν την Συνέλευση και να συμμετάσχουν ενεργά σ΄ αυτή, εφόσον τακτοποιηθούν οικονομικά μέχρι την ημέρα  διεξαγωγής της Συνέλευσης, ακόμη και πριν την έναρξη αυτής, χωρίς όμως δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Εκλογές ΑΕΒΕ 2016

Καλούνται όλα τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της ΑΕΒΕ, σύμφωνα με το Νέο μας καταστατικό,  σε Τακτική Εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Η συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 13 Μαρτίου και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας ώρα 9.00 - 13.00 την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων - ΚΕ.Δ.Ε.Α του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (εκεί που έχουν γίνει οι τελευταίες Ημερίδες της ΑΕΒΕ).

Θα γίνει απολογισμός των πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, Οικονομικός Απολογισμός, Ανάγνωση Έκθεσης Εξελεκτικής Επιτροπής, Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και στη συνέχεια αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Υποψηφιότητες για το Νέο ΔΣ μπορούν να υποβάλλουν μέχρι την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 όλοι οι ειδικοί ακτινολόγοι (μέλη της εταιρείας) που μέχρι την ημερομηνία εκείνη θα είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να στείλουν την δήλωση υποψηφιότητά τους με e-mail στη διεύθυνση info@symvoli.gr ή φαξ στο 2310 433599 ή να την δηλώσουν στην έδρα της Εταιρείας οδός Αγίας Σοφίας 7. Τακτοποίηση της συνδρομής τους μπορεί να γίνει μέχρι την ημερομηνία της κατάθεσης υποψηφιότητας στη Γραμματεία Επικοινωνίας (ΣΥΜΒΟΛΗ, Διαχείριση  Συνεδρίων και Πολιτιστικών Δράσεων, οδός Βενιζέλου 3).

Τα μέλη της εταιρείας έχουν δικαίωμα ψήφου για το ΔΣ εφόσον είναι οικονομικά τακτοποιημένοι.

Όλοι οι ειδικευόμενοι Ακτινοδιαγνωστικής - μέλη της ΑΕΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν την Συνέλευση και να συμμετάσχουν ενεργά σ΄ αυτή, εφόσον τακτοποιηθούν οικονομικά μέχρι την ημέρα  διεξαγωγής της Συνέλευσης, ακόμη και πριν την έναρξη αυτής, χωρίς όμως δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Ημερίδα ΑΕΒΕ με θέμα: Όγκοι Μυοσκελετικού Συστήματος: Απεικονιστικοί Προβληματισμοί

Μετά απόφαση του ΔΣ της ΑΕΒΕ  η επόμενη Ημερίδα με θέμα: Όγκοι Μυοσκελετικού Συστήματος: Απεικονιστικοί Προβληματισμοί  θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη στο  συνεδριακό κέντρο ΚΕΔΕΑ του Α.Π.Θ. την 6/2/2016. 
Πληροφορίες: info@symvoli.gr

Αφίσα ημερίδας

Ημερίδα ΑΕΒΕ με θέμα: Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Μαγνητικού Συντονισμού

Μετά απόφαση του ΔΣ της ΑΕΒΕ  η επόμενη Ημερίδα με θέμα: Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Μαγνητικού Συντονισμού θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη στο  συνεδριακό κέντρο ΚΕΔΕΑ του Α.Π.Θ. την 21/3/2015. 
Πληροφορίες: info@symvoli.gr

Αφίσα ημερίδας

Ημερίδα ΑΕΒΕ με θέμα: Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Νεότερες Εξελίξεις στη Διαγνωστική

Μετά απόφαση του ΔΣ της ΑΕΒΕ  η επόμενη Ημερίδα με θέμα: Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Νεότερες Εξελίξεις στη Διαγνωστική θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη στο  συνεδριακό κέντρο ΚΕΔΕΑ του Α.Π.Θ. την 27/9/2014. Στην διοργάνωση αυτή θα συμμετέχει και η Ακτινολογική Εταιρεία Ελλάδος.
Πληροφορίες: info@symvoli.gr

Πρόγραμμα ημερίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ  ΣΕ  ΣΩΜΑ ΤΟΥ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. 26.3.14

Κατά τη συνεδρίαση του Νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της 26.3.14 που προέκυψε από την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της 16.3.14 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος συνεστήθη ως ακολούθως:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:                            Αθανάσιος Σ. Δημητριάδης
Αντιπρόεδρος:                      Ιππολύτη Οικονόμου
Γενικός Γραμματέας:           Γεώργιος Γιαταγάνας
Ταμίας:                                  Αναστάσιος Λευκόπουλος
Ειδικός Γραμματέας:          Δημήτριος Ραφαηλίδης
Μέλη:                                      Νικόλαος Σιούγγαρης
                                               Δήμητρα Παναγιωτοπούλου
Αναπληρωματικά μέλη:       Γεώργιος Σέβας
                                               Απόστολος Τσικές Απόστολος

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέλη :                         Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος
                                   Αναστασιάδου Κυριακή 
                                   Πουλιάδης Αθανάσιος

ΣΤΟΧΟΙ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ξεκίνησε η Νέα περίοδος με πολύ κέφι για δουλειά του Διοικητικού Συμβουλίου,  το οποίο εμπλουτίσθηκε με νέα μέλη κατά το ήμισυ. Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΑΕΒΕ της 26.3.14 τέθηκαν οι παρακάτω στόχοι:
Α. Τροποποίηση Καταστατικού Εταιρείας και προκήρυξη καταστατικής Συνέλευσης. Στο νέο καταστατικό θα συμπεριλαμβάνονται και οι Νέες υποειδικότητες της Ακτινολογίας.
Β.  Διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Μαστός» υπό την Αιγίδα της ΑΕΒΕ την 10/5/14 στη Θεσσαλονίκη. 
Γ.   Διοργάνωση διημερίδας με θέμα «Καρδιοαγγειακή απεικόνιση» υπό την Αιγίδα της ΑΕΒΕ. 

 

Ελληνικές επιτυχίες στο online περιοδικό EURORAD της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής εταιρείας

Κατά την πρόσβαση της 11.2.2014 στη Home page του περιοδικού είδαμε:

Στην ομάδα TOP 10 Cases
Στην Τρίτη θέση ανήλθε η εργασία: «Pharyngeal PouchesCongenital Pharyngeal Diverticula and Fistulas in a patient:Fluoroscopic findings» από την ομάδα του Νοσοκομείου «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» της Θεσσαλονίκης -τακτικά μέλη της Εταιρείας μας-, με το καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 3030 επισκέψεων μέχρι σήμερα!
Στην πέμπτη  θέση της ίδιας κατάταξης βρέθηκε η ενδιαφέρουσα περίπτωση: «Ι
diopathic hypereosinophilic Syndrome manifest with Deep Vein thrombosis and Pulmonary Embolism» προερχόμενο από την ομάδα του Γεν. Νοσοκομείου των Ιωαννίνων.

Στην ομάδα TOP 10 AUTHORS
Την πρώτη από τις δέκα θέσεις καταλαμβάνει ο Vasileios Rafailidis, δόκιμο μέλος της ΑΕΒΕ, ειδικευόμενος από το Γεν. Νοσ. Κατερίνης.
Την δεύτερη θέση κατέχει και πάλι Ελληνίδα, η Daphne Theodorou, επιμελήτρια Α΄ του Γεν. Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».

Στην ομάδα NEWEST CASES
Βρίσκουμε και την εργασία: «Cyst of the canal of Nuck with abdominal extension: Ultrasound findings» προερχόμενη και πάλι από μέλη της εταιρείας μας. 

Στην ομάδα TOP 10 REVIEWERS
Στην δεκάδα βρέθηκαν δύο Ελληνίδες: στην πέμπτη θέση η Anastasia Oikonomou και στην όγδοη η Anastasia Fotiadou.

euro_rad

 

Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της επόμενης Ημερίδας της ΑΕΒΕ λάβαμε επιστολή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, κ. Στριγγάρη,  με τα πεπραγμένα της Ε.Α.Ε., επιγραμματικά που αφορούν τα 2 τελευταία χρόνια.
Από όλα αυτά επισημαίνουμε την συμβολή της Ε.Α.Ε. στην Ίδρυση της υποειδικότητας της Επεμβατικής Ακτινολογίας και την αναθεώρηση του καταστατικού της Ε.Α.Ε. τον περασμένο Οκτώβριο.
Διαβάστε τα πεπραγμένα εδώΔραστηριότητες Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος 2008-2013

Μία συνοπτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας θα βρείτε εδώ

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΤΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Υ10α/Γ.Π.οικ.42832 της 15/12/11 απονέμεται ο τίτλος «Κλινικού καθηγητή του ΕΣΥ» σε ιατρούς του ΕΣΥ με τα ακόλουθα προσόντα: 

  1. Είναι Συντονιστές Διευθυντές.
  2. Έχουν προϋπηρεσία στη βαθμίδα 3 έτη.
  3. Έχουν αξιολογηθεί τουλάχιστον μια φορά από τις διαδικασίες του ΕΣΥ.
  4. Διαθέτουν τίτλο Διδακτορικού Διπλώματος.
  5. Διευθύνουν τμήμα το οποίο παρέχει εκπαίδευση σε ειδικευόμενους Ιατρούς στην κύρια Ιατρική τους ειδικότητα ή σε εξειδίκευση αυτής.
  6. Δηλώνουν υπεύθυνα ότι θα προσφέρουν εκπαιδευτικές και επιστημονικές υπηρεσίες στο Φορέα (Ελληνική Ιατρική Σχολή της οποίας η έδρα βρίσκεται στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια που υπάγεται το Νοσοκομείο στο οποίο υπηρετούν) που τους απονέμει τον τίτλο.

Οι υποψήφιοι κρίνονται κατ΄ αντιστοιχία των προσόντων Αναπληρωτή καθηγητή της οικείας Ιατρικής σχολής

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

Με την Υπ. Αριθ. Υ7α/Γ.Π οικ 28799 Υπουργική Απόφαση της 21/3/12 καθορίστηκε ως ειδικότερος τομέας εξειδίκευσης της ειδικότητας της Ακτινοδιαγνωστικής (Ακτινολογίας) η επεμβατική ακτινολογία, με αντικείμενο την εκτέλεση διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων, με τη χρήση και υπό την καθοδήγηση απεικονιστικών μηχανημάτων.

Δικαίωμα στην Εξειδίκευση στην Επεμβατική Ακτινολογία έχουν οι ειδικευμένοι ιατροί που είναι κάτοχοι του τίτλου ιατρικής ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής (Ακτινολογίας). Ο χρόνος άσκησης στην εξειδίκευση είναι 2 χρόνια.

Η εξειδίκευση στην νέα ειδικότητα θα παρέχεται σε Νοσηλευτικά ιδρύματα (ΕΣΥ, Στρατιωτικά, Πανεπιστημιακά κλπ) που στα Ακτινολογικά τους τμήματα έχουν 2 εξειδικευμένους Επεμβατιστές Ακτινολόγους, κατάλληλο απεικονιστικό εξοπλισμό για τη διενέργεια επεμβατικών πράξεων και έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης ολοκλήρου ή τουλάχιστον μεγάλου μέρους των διαδερμικών, ελάχιστα επεμβατικών, ιατρικών πράξεων (αγγειακών και λοιπών συστημάτων) με τη χρήση απεικονιστικών μηχανημάτων.

 

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο Οδηγός αυτός που συντάχθηκε από ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, επιχειρεί να βοηθήσει την καθημερινή προσπάθεια των ακτινοδιαγνωστών, αλλά και των κλινικών γιατρών για την καλύτερη απεικονιστική διερεύνηση, διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων νοσημάτων.

Απευθύνεται επιπρόσθετα στους φορείς της Πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της χρήσης και του κόστους, όλων των απεικονιστικών τεχνικών που υπάρχουν διαθέσιμες στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αλγόριθμοι που καθορίζουν την προτεραιότητα κάθε απεικονιστικής εξέτασης ανάλογα με τις επιστημονικές απαιτήσεις για σωστή διάγνωση, αλλά και το κόστος.

500 αντίτυπα του οδηγού αυτού υπό μορφή εγχειριδίου θα αποσταλούν στην Εταιρεία μας, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΕΑΕ καθηγητή Κυριάκου Στριγγάρη στην τελευταία Ημερίδα της ΑΕΒΕ, προκειμένου να μοιραστούν στα μέλη μας και να εφαρμοσθούν από τους ακτινοδιαγνωστές αλλά και από τους κλινικούς ιατρούς.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2009-11 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Παραλάβαμε την έκθεση πεπραγμένων της ΕΑΕ. Κατ΄ αυτή τα δύο τελευταία έτη το έργο της ΕΑΕ περιλαμβάνει:

1.Εξειδικεύσεις στην Ακτινολογία

2. Διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα

3. Ονοματολογία – κοστολόγηση Πράξεων

4. Συμμετοχή στην Εννεαμελή Επιτροπή Ιοντιζουσών

5. Ακτινολογική άδεια.

Κατεβάστε το σχετικό έγγραφο

 

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στο αρθρο 66. παρ. 6 του  ν. 3984 (Που αναφέρεται στη Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις), που εξεδόθη την 27η Ιουνίου 2011 αναφέρονται οι παρακάτω τροποποιήσεις στην «Άδεια Ακτινοπροστασίας»:
«Οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Υγείας του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό ακτινοπροστασίας με ατομικό δοσίμετρο σώματος:
α) όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν άδεια ακτινοπροστασίας είκοσι ενός (21) συνεχών ημερών,
β) όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 50%  του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα υποχρεούνται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας είκοσι ενός (21) συνεχών ημερών,
γ) όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 75% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα υποχρεούνται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας σαράντα δύο (42) συνεχών ημερών.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται με επιπλέον δοσίμετρο χειρός ή δακτύλων οι άδειες χορηγούνται κατά τα ως άνω α΄, β΄ και γ΄ λαμβάνοντας υπόψη ταυτοχρόνως και τα αντίστοιχα όρια αθροιστικών δόσεων για την άκρα χείρα. Οι διατάξεις των άρθρων 13 παρ 3 του ν.δ. 4111/1960 (Α΄163), 12 του β.δ. 993/1966 (Α΄271), 2 παρ 2 του ν. 1821/1988  (Α΄ 271), 74 παρ 1 εδάφιο 5 του ν. 2071/1992  (Α΄149), καθώς και κάθε άλλη διάταξη με την οποία προβλέπεται άδεια ακτινοπροστασίας προφύλαξης, καταργούνται» .
Υπενθυμίζεται ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο που βρίσκεται σε ισχύ, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του αρ 1 της Απόφασης Έγκρισης Κανονισμών ακτινοπροστασίας 1014 (ΦΟΡ) 94 είναι:

Άρθρο 1.2.1
Ολόσωμη έκθεση
(α) Το όριο της ενεργού δόσεως των επαγγελματικά εκτιθεμένων είναι 20 mSv κατά τη διάρκεια ενός έτους και 100 mSv κατά την περίοδο πέντε συνεχόμενων ετών.
(β) Είναι δυνατόν σε εξαιρετικές περιπτώσεις η ενεργός δόση κατά τη διάρκεια ενός μεμονομένου έτους να φθάσει τα 50 mSv, με την προϋπόθεση ότι τα πέντε προηγούμενα συνεχόμενα έτη, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος, η ενεργός δόση δεν έχει υπερβεί τα 100 mSv. Η περίοδος των 5 συνεχόμενων ετών αρχίζει να προσμετράται από το έτος 2000.
(γ) Μόλις δηλώνεται εγκυμοσύνη από την εργαζόμενη έγκυο γυναίκα, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε η έκθεση της γυναίκας στο επαγγελματικό περιβάλλον να είναι τόση ώστε η προς το έμβρυο ισοδύναμη δόση που αθροίζεται κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της δήλωσης της εγκυμοσύνης και του τοκετού να είναι τόσο χαμηλή όσο είναι λογικά εφικτό και να μην υπερβαίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση το 1mSv

Άρθρο 1.2.2
Έκθεση φακού δέρματος και άκρων
Χωρίς να παραβιάζεται το όριο που καθορίζεται στην παράγραφο 1.2.1 το όριο της ισοδύναμης δόσης για το φακό των οφθαλμών καθορίζεται σε 150 mSv ανά έτος.
Το όριο της ισοδύναμης δόσης για το δέρμα καθορίζεται σε 500 mSv κατά τη διάρκεια ενός έτους. Το όριο αυτό ισχύει για την κατά μέσο όρο δόση στην επιφάνεια 1cm2 του δέρματος, ανεξαρτήτως της έκτασης της επιφάνειας του δέρματος που εκτίθεται.
Το όριο ισοδύναμης δόσης για τις άκρες χείρες, τα αντιβράχια, το κάτω μέρος της κνήμης και τους άκρους πόδες, καθορίζεται σε 500 mSv κατά τη διάρκεια του έτους.

Επίσης σύμφωνα με την προαναφερθείσα Απόφαση είναι σημαντικό:
(α) Εργαζόμενοι κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να απασχολούνται σε θέση εργασίας στην οποία θα καθίστανται επαγγελματικά εκτιθέμενοι σε ακτινοβολίες.
(β) Μητέρες που γαλουχούν δεν πρέπει να απασχολούνται σε εργασίες που συνεπάγονται σημαντικό κίνδυνο ραδιενεργού ρύπανσης.